TÜRKİYE ‘nin Uyuşturucu ile Mücadeledeki Yeri
Ülkemizin Uyuşturucu kaçakçılığı, ülke sınırlarını aşan, bölgesel ve uluslararası düzeyde bir suç türü haline gelmiş bulunmaktadır.
Bağımlıların dünyada artış olması, uyuşturucu kaçakçılığındaki yüksek kâr payı, terörist örgütlerin bu kardan artan ölçüde pay alma arayışına yönelmeleri ve teknolojik gelişmeler, uyuşturucu üretimi ve kaçakçılığının sorunu küresel düzeyde kapsamlı mücadele haline getirmiştir. Bu nedenle de uyuşturucu probleminin çözümünün uluslararası işbirliğini ortak bir sorumluluk olduğunu belirterek..
Türkiye konuya bu anlayışla ve ulusal düzeydeki çabalarının yanı sıra, bölgesel ve küresel düzeyde birleşerek çabaları kuvvetle
desteklemek.Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle uyuşturucu kaçakçıları tarafından Asya kökenli uyuşturucuların Avrupa’daki uyuşturucu piyasalarına ulaştırılmasında transit güzergâhı olarak, ülkemizin uluslararası planda bu mücadelede önemli bir yol açmıştır. Böylesi ülkemizin kaçakçılık şebekelerine karşı yürüttüğü başarılı mücadele ve uyuşturucuların ülkemizi transit geçmesine engellemiştir. Bu durumda yapılan operasyonlar, çökertilen kaçakçılık şebekeleri ve ele geçirilen uyuşturucular, bu işlerle uğraşan tacirlerin alternatif güzergâh arayışına girmelerine neden olmuştur.
Türkiye, 1961 de yapılan Daha sonrada yapılan sözleşme ile 106 ülke ile uyuşturucuyla mücadele alanında işbirliğine dair hükümler de içeren 200’ün üstünde belge imzalamıştır. Bu nedenle Avrupa ülkelerinde Türk ve Türkiye’de çeşitli ülkelere mensup yabancılarla irtibatlı memurları görev yapmaktadır.Türkiye ile Avrupa Birliği Komisyonu arasında, Uyuşturucu İmalinde Sıkça Kullanılan Ara Maddelerin Denetimi Anlaşması 28 Nisan 2004 tarihinde yürürlüğe girmiş. Ulusal ihtiyaçlarımız ve Avrupa Birliği’ne adaylık sürecindeki yükümlülüklerimiz de 2006-2012 yıllarını kapsayan “Bağımlılık Yapıcı Maddeler ve Bağımlılıkla Mücadele Ulusal Politika ve Strateji Belgesi” 20 Kasım 2006 tarihinde yürürlüktedir. Bahse konu Strateji Belgesinde her biri 3 yıllık olmak üzere, iki ayrı Eylem Planının oluşması öngörülmüştür. İlk Ulusal Uyuşturucu Eylem Planı (2007-2009) uygulanmış ve İkinci Ulusal Eylem Planı (2010-2012) 09.11.2010 tarihinde yürürlüktedir..
Ülkemizde sentetik kannabinoid türevi uyuşturucu maddelere karşı en üst düzeyde çok paylaşımlı bir mücadele başlatılmış. Bu anlayış ile 2015 yılında öncelikle Uyuşturucuyla Mücadele Acil Eylem Planı ve Strateji Belgesi hazırlanmış ve de 2016-2018 dönemini kapsayan Uyuşturucuyla Mücadele Ulusal Eylem Planı ve Strateji Belgesi oluşturulmuştur. Son olarak, 2018-2023 Uyuşturucuyla Mücadele Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planı oluşmuş , 2023 yılına kadar uyuşturucuyla mücadele yol haritası belirlenmiş, ülke çapında koordinasyon sağlanması düşünülmüştür.
Bahattin DEMİRAY
POLEM Klubü Başkan Yardımcısı